Kurs Facylitacji i Pracy z Grupą 2022/2023 - Studium Głebokiej Demokracji

KURS FACYLITACJI I PRACY Z GRUPĄ 2022/2023 - STUDIUM GŁĘBOKIEJ DEMOKRACJI

Warszawa: listopad 2022 - czerwiec 2023

****

Kurs poświęcony jest procesom i zjawiskom dziejącym się w grupie oraz metodom i technikom pracy z nimi. Podstawą naszego myślenia o grupach jest koncepcja Głębokiej Demokracji Arnolda Mindella. Zgodnie z tą koncepcją, wszelkie pojawiające się doświadczenia są ważne i potencjalnie użyteczne dla wzrostu świadomości i rozwoju grupy. W funkcjonowaniu grupy ważne są zarówno obserwowalne zachowania jak i mniej oczywiste, subtelne odczucia i wrażenia – istotne jest to, kiedy i w jaki sposób robić na nie miejsce. Podczas zajęć dowiemy się dlaczego wszyscy w grupie jesteśmy potrzebni i dlaczego uważność może być ważniejsza niż kontrolowanie procesu; zwiększymy swoją otwartość na to, co się wydarza i poznamy sposoby odkrywania ukrytej w procesach grupowych mądrości.

Program kursu opracowany jest w oparciu o teorię i praktykę psychologii procesu, z wykorzystaniem elementów klasycznej psychologii społecznej i wiedzy o grupach.

Kurs przeznaczony jest dla trenerów i trenerek , nauczycieli/ek , menagerów/ek, terapeutów/ek,  osób realizujących projekty wymagające pracy zespołowej  i dla wszystkich, którzy chcą rozwijać swoje kompetencje w zakresie działań zespołowych, realizacji projektów społecznych ii pracy z grupami.

W czasie kursu będziemy:

* rozwijać umiejętność dostrzegania procesu dziejącego się w grupie w różnych jego przejawach

* poznawać sposoby pracy z pojawiającym się napięciem

* rozwijać potrzebne przy facylitacji umiejętności komunikacyjne

* praktykować pracę z konfliktami

* pogłębiać rozumienie zależności między mniejszościami i większością

* poznawać tajniki roli lidera

* uczyć się co robić by różnice rang i przywilejów nie były raniące

* rozwijać umiejętności korzystania z własnych odczuć podczas prowadzenia grupy

* uczyć się jak tworzyć przestrzeń dla różnorodności

* odkrywać możliwości radzenia sobie z trudnymi sytuacjami w grupie

Nie przewidujemy możliwości udziału w pojedynczych, wybranych zajęciach i przyjmujemy jedynie deklaracje udziału w całym cyklu szkoleniowym, o czym stanowi zapisanie się na Kurs. Nieobecność nie zwalnia z opłaty za zajęcia.

Elementy kursu:

* VIII warsztatów weekendowych

* przygotowanie i realizacja mini-projektu przez każdego z uczestników / uczestniczek

* spotkania w małych grupach (ok.5 osób) z mentorem 1 x miesiąc wokół projektów

* podsumowanie projektu – prezentacja w całej grupie.

Uczestnicy kursu otrzymają "Zaświadczenie Ukończenia Kursu (...)" oraz materiały szkoleniowe.

Osoby prowadzące:

dyplomowani terapeuci PTPP i IAPOP, dr Bogna Szymkiewicz, Hanna Wieloch, Joanna Boj, Wojciech Wojnarowicz, Wojciech Pierga i inni.

Terminy:

Warsztaty weekendowe odbywają się w soboty godz. 10:00 - 18:00, niedziele godz. 10:00 - 16:00.

Warsztaty odbywają się z zasady w trybie stacjonarnym. O ile sytuacja związana z pandemią będzie tego wymagała, przewidujemy możliwość zajęć w formie on-line.

Cena:

4900 zł - płatna w trzech ratach: 600 zł w momencie zapisu, 2600 zł - do 15 października 2022, 1700 zł  - do 15 stycznia 2023

UWAGA ! Wpłata do 30 czerwca 2022 dwóch pierwszych rat umożliwia skorzystanie ze zniżki - 200zł, na całość szkolenia. Osoby w trudnej sytuacji mogą się ubiegać o rozłożenie płatności na większą liczbę rat.

Zapisy i informacje:
administracja@psychologia-procesu.pl oraz tel.  504 422 124

Z uwagi na ograniczoną ilość miejsc uprzejmie informujemy, że decyduje koljeność zapisów.

Zapraszamy na  spotkanie informacyjne, które odbędzie się w październiku. Chętnych do udziału prosimy o kontakt z administracją.

ZAPRASZAMY!

Pierwsza rata w wysokości 600 zł stanowi opłatę administracyjną związaną z organizacją kursu i nie podlega zwrotowi.

Kalendarium Wydarzeń